Προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος για την πρόληψη της γρίπης και του κρυολογήματος

Παρ' ότι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, η γρίπη και το κρυολόγημα είναι συνηθισμένες και πολύ κοινές ασθένειες, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων που εμφανίζονται συνήθως όταν κάνει κρύο.

Βιταμίνες, Πολυφαινόλες, Μέταλλα και το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Οι βιταμίνες είναι οργανικά μόρια που βρίσκονται στα τρόφιμα και ειδικά στα φρέσκα φρούτα και τους χυμούς φρούτων και είναι απαραίτητες για τη φυσική ισορροπία του οργανισμού. Εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς και γενικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία διαφόρων οργάνων και ιστών. Έχουν διαφορετική σύνθεση και διαφορετικές ιδιότητες.

Από τη στιγμή που απομονώθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1930, η βιταμίνη C χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του 1970 όταν ο Νομπελίστας επιστήμονας Linus Pauling έφτασε στο συμπεράσματα ότι η βιταμίνη C μπορεί να έχει θετική επίδραση στο κρυολόγημα και τη γρίπη.
Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη μελέτη, η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του κρυολογήματος σε κάποια άτομα (Hemila H., Chalker E.- Reacy B, Douglas B, Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systemic Reviews 2009).

Οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι εκείνες όπου παρατηρείται περισσότερο η έλλειψη βιταμίνης C, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη κούραση, δυσκολία στην επούλωση πληγών και μικρές αιμορραγίες. Επιπλέον, η βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά έτσι ώστε να μη μετατραπεί σε προ-οξειδωτικό, μια ουσία που δημιουργεί ελεύθερες ρίζες.

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές χρωστικές που βρίσκονται στα χρωματιστά και ειδικά στα κόκκινα φρούτα και έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ελαχιστοποιούν τις βλάβες των κυττάρων και των ιστών του οργανισμού. Έχει αποδειχθεί ότι οι πολυφαινόλες ενισχύουν τις γενικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κρυολόγημα.

Τα μέταλλα έχουν την ίδια σημασία με τις βιταμίνες για την ισορροπία και την καλή κατάσταση της υγείας του οργανισμού. Εφόσον ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει αυτά τα στοιχεία, πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα μέταλλα είναι υπεύθυνα για την ισορροπία των υγρών του οργανισμού και για την σύσταση των οστών, των νευρικών κυττάρων, του αίματος, των μυών και των δοντιών. Μέταλλα όπως το σελήνιο και χαλκός είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος.

Το σελήνιο έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ, μεταξύ άλλων, είναι γνωστή και η αντιοξειδωτική του δράση για την προστασία των κυττάρων από τις ανεπιθύμητες οξειδώσεις, με αποτέλεσμα να αποτελεί θεμελιώδες συστατικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη, ο χαλκός καλύπτει τις ανάγκες του ανοσοποιητικού συστήματος σε σχέση με διάφορες λειτουργίες, διασφαλίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του. Όλα μαζί σε συνδυασμό, βιταμίνες, πολυφαινόλες και μέταλλα δημιουργούν ένα σύστημα που ενισχύει την άμυνα του ανθρώπινου σώματος απέναντι στην κοινή γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, τα οποία προκαλούν εξάντληση και αδυναμία στον οργανισμό. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

κορυφή

Γρίπη και Κρυολόγημα

Και οι δύο παθήσεις επηρεάζουν την υγεία μας και ίσως μας ρίξουν για λίγες μέρες στο κρεβάτι. Επιπλέον, η γρίπη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει πιο σοβαρές επιπλοκές.

Οφείλονται συνήθως σε ιούς που προκαλούν μόλυνση στην περιοχή της μύτης και του λαιμού και πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ευκολία, ιδίως όταν κάνει κρύο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Έτσι, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ώστε να προλάβουμε είτε το κρυολόγημα είτε τη γρίπη. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει την μετάδοση των μικροβίων. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γρίπης και του κρυολογήματος, καθώς μας βοηθούν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ιδίως σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη κάποιου διατροφικού στοιχείου. Τα συμπληρώματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα συμπτώματα της γρίπης, για σύνδρομα που προκύπτουν λόγω της γρίπης και για το κρυολόγημα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων δεν μας κάνει εντελώς άτρωτους. Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα άλλα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα συμπτώματα και ανάλογα με τη σοβαρότητά τους να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα.

κορυφή