Γρίπη και Κρυολόγημα

Η γρίπη και το κρυολόγημα εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων. Τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια και, συνεπώς, είναι πολύ εύκολο να τα μπερδέψουμε. Στην ουσία όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές ασθένειες.

Ποιες είναι οι αιτίες της γρίπης και του κρυολογήματος και πως γίνεται η μόλυνση;

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να πάθει κανείς γρίπη: να μολυνθεί από τον ιό της γρίπης. Το κοινό κρυολόγημα προέρχεται επίσης από ιό αλλά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μολυσματικούς παράγοντες - ιδίως ρινοϊούς, αδενοϊούς, κορονοϊούς, μεταξύ άλλων - που μπορεί να συνυπάρχουν ή να δρουν μεμονωμένα.

Η μετάδοση των ιών που προκαλούν τη γρίπη και το κρυολόγημα γίνεται πάντα από το ένα άτομο στο άλλο, με το βήχα, το φτάρνισμα, από τα χέρια ή μέσω της άμεσης επαφής με επιφάνειες ή αντικείμενα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή ένας ασθενής. Το γεγονός ότι η γρίπη και το κρυολόγημα εμφανίζονται συχνότερα το φθινώπορο/χειμώνα οφείλεται στο ότι βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους, που δεν αερίζονται καλά και είμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα διευκολύνεται η μόλυνση.

κορυφή

Συμπτώματα: διαφορές μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης

Αρχικά, η γρίπη και το κρυολόγημα επηρεάζουν πάντα το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή τη μύτη και το λαιμό. Μόνο σε περίπτωση επιπλοκών της γρίπης μπορεί να επηρεαστεί και το κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή οι βρόγχοι και οι πνεύμονες.

Ο ακόλουθος πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα:

Συμπτώματα Κρυολόγημα Γρίπη
Πονόλαιμος Συχνός Μερικές φορές

Φτάρνισμα
βουλωμένη μύτη
και καταρροή

Συχνές και έντονες ενοχλήσεις Μερικές φορές

Ενόχληση στο θώρακα
βήχας και φλέγματα

Ελαφρά προς μέτρια Συχνά έως και έντονα
Πυρετός

Σπάνια. Εφόσον εμφανίζεται
παραμένει κάτω από τους 38°

Πάνω από 38° για 3-4 μέρες
Πονοκέφαλος Μη σύνηθες. Εφόσον υπάρχει είναι ελαφρύς. Σύνηθες. Κάποιες φορές έντονος
Πόνος στο σώμα Σπάνια. Εφόσον υπάρχει είναι ελαφρύς. Συχνά. Κάποιες φορές έντονος

Έλλειψη δύναμης -
Κόπωση

Σπάνια. Εφόσον υπάρχει είναι ελαφριά. Ελαφριά προς έντονη με διάρκεια ως 2-3 ημέρες.
Δυσκολία στην αναπνοή Δεν εμφανίζεται Γενικά δεν εμφανίζεται. Εφόσον εμφανιστεί θα πρέπει να αποκλειστεί η πνευμονία ή άλλη
Σοβαρότητα Πολύ χαμηλή

Εξαρτάται. Γενικά μικρή.
Σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να

κορυφή

Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο;

Οι ενήλικες κατά κανόνα έχουν καλύτερα ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να αντισταθούν πιο αποτελεσματικά στις μολύνσεις. Από την άλλη τα παιδιά έχουν χαμηλότερες άμυνες, καθώς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο που αναπτύσσουν αντιστάσεις μέσω της επαφής τους με μικροοργανισμούς από τους οποίους μολύνονται.

Γι’ αυτό το λόγο, σε γενικές γραμμές, τα παιδιά αρρωσταίνουν περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες. Τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα είναι εκείνα που βρίσκονται στην ηλικία που μόλις αρχίζουν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό γιατί βρίσκονται για πρώτη φορά σε ομάδες και εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό στους διάφορους μολυσματικούς παράγοντες. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα σταδιακά μαθαίνει να αντιμετωπίζει αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες και τα κρυολογήματα γίνονται όλο και πιο σπάνια. Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης μια ομάδα κινδύνου καθώς από την ηλικία των 65/70 ετών το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να φθίνει και, επιπλέον, αρκετά συχνά αυτά τα άτομα πάσχουν και από άλλες ασθένειες με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς και να παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα -γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

κορυφή

Θεραπεία και άλλες συμβουλές

Θα πρέπει να απευθυνθείτε είτε στον οικογενειακό είτε στον ειδικό ιατρό για να διαγνώσει και να προτείνει τη κατάλληλη αγωγή.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

κορυφή