Ψωριασική Αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση. Η συχνότητα της ψωριασικής αρθρίτιδας βρέθηκε στο επίπεδο του 1,7‰ των ενηλίκων, ενώ η μέση ηλικία των ασθενών κατά την εμφάνιση της νόσου είναι τα 45 χρόνια.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης Ψωριασικής Αρθρίτιδας

Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή. Μελέτες έχουν δείξει ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου πολλοί παράγοντες, όπως:
  • Γενετική προδιάθεση.
  • Περιβαλλοντικοί
  • Ανοσιακοί παράγοντες.

κορυφή

Συμπτώματα και Διάγνωση

Τα συμπτώματα  της ψωριασικής  αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις και στους περιβάλλοντες ιστούς, όπως το δέρμα, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στις αρθρώσεις καθώς και η δυσκαμψία και ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή (κάτω μέρος της πλάτης).

Επιπρόσθετα, η ψωριασική αρθρίτιδα, εμφανίζει και κάποια γενικευμένα συμπτώματα, όπως πρωινή δυσκαμψία και κόπωση. Η πάθηση μπορεί επίσης να έχει αρνητική επίδραση στη ποιότητα ζωής των ασθενών. Το ήμισυ των ατόμων που παρακολουθήθηκαν σε μία μελέτη ασθενών με ψωρίαση που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα για την Ψωρίαση (Η.Π.Α.) ανέφεραν ότι αισθάνονταν κατάθλιψη λόγω της νόσου τους.

κορυφή

Θεραπεία

Έως σήμερα, η αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας επικεντρωνόταν ξεχωριστά στα δύο συστατικά. Τα συμπτώματα αρθρίτιδας αντιμετωπίζονταν συνήθως με φάρμακα που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή, ενώ τα δερματικά συμπτώματα αντιμετωπίζονταν με φάρμακα που ελέγχουν τις ψωριασικές αλλοιώσεις.

Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της νόσου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Ευτυχώς, οι εξελίξεις στην έρευνα για την ψωριασική αρθρίτιδα έχουν οδηγήσει σε νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των δερματικών συμπτωμάτων, να ανακουφίσουν από τον πόνο και την δυσκαμψία που προκαλείται από την αρθρίτιδα και να μειώσουν τις πιθανότητες μακροχρόνιας βλάβης στις αρθρώσεις.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

κορυφή